Acasă
Despre noi
Participă
Legislaţie de Mediu
Conectează-te
Înregistrează-te
Contact
Planul Operațional Transporturi 2021-2027
Titular: Ministerul Fondurilor Europene; Direcția Generală Programare și Coordonare Sistem
Domeniu: Transport
Domenii secundare: Planificare teritorială
Etapa: Definitivare domeniu, evaluare P/P și întocmire raport de mediu
Detalii
Titular: Ministerul Fondurilor Europene; Direcția Generală Programare și Coordonare Sistem
Domeniu: Transport
Domenii secundare: Planificare teritorială
Etapa: Definitivare domeniu, evaluare P/P și întocmire raport de mediu
Etape:

încărcare pe site

Încadrare

Aici se determină dacă este necesară evaluarea de mediu a P/P. Publicul poate trimite autorității competente comentarii scrise referitoare la P/P propus și la decizia de încadrare. Publicul poate contesta în instanță decizia de încadrare (mai ales dacă se consideră că P/P nu trebuie să parcurgă evaluarea de mediu).

Definitivare domeniu, evaluare P/P și întocmire raport de mediu

Se determinã domeniul de cuprindere și nivelul de detaliere al evaluãrii de mediu și mai apoi se întocmește raportul, documentul care sintetizează toate rezultatele și concluziile evaluării P/P. Publicul poate trimite autorității competente și elaboratorului P/P comentarii și propuneri scrise la proiectul de P/P și la raportul de mediu

Consultarea autorităților de resort și a publicului

În tot cursul procesului de evaluare de mediu al P/P, autoritățile de resort și publicul sunt consultate. În plus, după întocmirea raportului de mediu se realizează și dezbaterea publică. Publicul poate participa la dezbaterea publică și poate face recomandări, observații și sugestii cu privire la proiectul de P/P și raportul de mediu.

Luarea deciziei și monitorizare

Aici autoritatea competentă ia o decizie dacă se emite sau nu avizul de mediu și se adoptă P/P. Dacă se emite avizul, efectele asupra mediului generate prin implementarea P/P trebuie sã fie monitorizate și înregistrate. Publicul poate constesta luarea deciziei de a emite avizul de mediu al P/P mai întâi în fața autorității competente și mai apoi în fața instanțelor judecătorești dacă autoritatea nu revocă avizul de mediu.

Descriere:
Programul Operațional Transporturi 2021-2027 este documentul strategic multianual (pe 7 ani) prezentat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene și adoptat de Comisia Europeană, care definește strategia de dezvoltare în domeniul transporturilor corespunzătoare obiectivelor tematice și priorităților de investiții din cadrul Politicii de Coeziune a UE, asumate prin Acordul de Parteneriat 2021-2027. ** Potrivit informațiilor comunicate de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) arhitectura noilor programe operaționale prin intermediul cărora va fi administrat bugetul alocat României în perioada 2021 – 2027 s-a modificat semnificativ față de sistemul 2014- 2020. Astfel, odată cu noul plan vom asista la o întoarcere la structura din perioada 2007 – 2013, intervențiile din domeniul Mediului urmând a fi preluate de Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD), iar intervențiile concretizate în Programul Operațional din domeniul Transportului (POT) urmând a trece sub o Autoritate de Management din cadrul Ministerului de Transport.
Citește mai mult...
Documente

Încadrare:

2020-05-28_PO Transpost - prima versiune pt. SEA 8.05.2020.pdf
Obiective:
Axa Prioritară1.Îmbunătățirea conectivității prin dezvoltarea rețelei TEN-T de transport rutier Obiectiv Specific FEDR/FC - Dezvoltarea unei reţele TEN-T sustenabile, adaptată la schimbările climatice, sigură şi intermodală; Axa Prioritară 2. Îmbunătățirea conectivității prin dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru accesibilitate teritorială Obiectiv Specific FEDR/FC - Dezvoltarea și consolidarea mobilității naționale, regionale și locale durabile, flexibile și intermodale, inclusiv îmbunătățirea accesului la rețeaua TEN-T și mobilitatea transfrontalieră; Axa prioritară 3. Îmbunatățirea conectivității prin dezvoltarea rețelei TEN-T de transport pe calea ferată Obiectiv Specific FEDR/FC - Dezvoltarea unei reţele TEN-T sustenabile, adaptată la schimbările climatice, sigură şi intermodală; Axa prioritară 4. Îmbunătățirea mobilității naționale, durabilă și rezilientă în fața schimbărilor climatice prin creșterea calității serviciilor de transport pe calea ferată Obiectiv Specific FEDR/FC - Promovarea mobilității urbane multimodale durabile; Axa prioritară 5. Îmbunătățirea conectivității prin creșterea gradului de utilizare a transportului cu metroul în regiunea București-Ilfov Obiectiv Specific FEDR/FC - Promovarea mobilității urbane multimodale durabile; Axa prioritară 6. – Îmbunătățirea conectivității și mobilității urbane, durabilă și rezilientă în fața schimbărilor climatice prin creșterea calității serviciilor de transport pe calea ferată Obiectiv Specific FEDR/FC - Promovarea mobilității urbane multimodale durabile; Axa prioritară 7. - Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal Obiectiv Specific FEDR/FC - Dezvoltarea unei reţele TEN-T sustenabile, adaptată la schimbările climatice, sigură şi intermodală Axă prioritară 8. - Creșterea gradului de utilizare a căilor navigabile și a porturilor Obiectiv Specific FEDR/FC - Dezvoltarea unei reţele TEN-T sustenabile, adaptată la schimbările climatice, sigură şi intermodală Axă prioritară 9. - Creșterea gradului de siguranța si securitate pe rețeaua rutieră de transport Obiectiv Specific FEDR/FC - Dezvoltarea unei reţele TEN-T sustenabile, adaptată la schimbările climatice, sigură şi intermodală Axă prioritară 10. - Asistență Tehnică Obiectiv Specific FEDR/FC -
Citește mai mult...
*Conectează-te că să poți lăsa un comentariu

Agora

Termeni și condiţiiPolitica de cookiePolitica de confidenţialitate

Descoperă

AcasăLegislaţie de MediuParticipăDespre noi

@Copyright Agora 2020