Acasă
Despre noi
Participă
Legislaţie de Mediu
Conectează-te
Înregistrează-te
Contact
Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030
Titular: Guvernul României
Domeniu: Planificare teritorială
Domenii secundare:
Etapa:
Detalii
Titular: Guvernul României
Domeniu: Planificare teritorială
Domenii secundare:
Etapa:
Etape:

încărcare pe site

Încadrare

Aici se determină dacă este necesară evaluarea de mediu a P/P. Publicul poate trimite autorității competente comentarii scrise referitoare la P/P propus și la decizia de încadrare. Publicul poate contesta în instanță decizia de încadrare (mai ales dacă se consideră că P/P nu trebuie să parcurgă evaluarea de mediu).

Definitivare domeniu, evaluare P/P și întocmire raport de mediu

Se determinã domeniul de cuprindere și nivelul de detaliere al evaluãrii de mediu și mai apoi se întocmește raportul, documentul care sintetizează toate rezultatele și concluziile evaluării P/P. Publicul poate trimite autorității competente și elaboratorului P/P comentarii și propuneri scrise la proiectul de P/P și la raportul de mediu

Consultarea autorităților de resort și a publicului

În tot cursul procesului de evaluare de mediu al P/P, autoritățile de resort și publicul sunt consultate. În plus, după întocmirea raportului de mediu se realizează și dezbaterea publică. Publicul poate participa la dezbaterea publică și poate face recomandări, observații și sugestii cu privire la proiectul de P/P și raportul de mediu.

Luarea deciziei și monitorizare

Aici autoritatea competentă ia o decizie dacă se emite sau nu avizul de mediu și se adoptă P/P. Dacă se emite avizul, efectele asupra mediului generate prin implementarea P/P trebuie sã fie monitorizate și înregistrate. Publicul poate constesta luarea deciziei de a emite avizul de mediu al P/P mai întâi în fața autorității competente și mai apoi în fața instanțelor judecătorești dacă autoritatea nu revocă avizul de mediu.

Descriere:
În 2015, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România și-a asumat implemetarea Agendei 2030 și a celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă (ODD). Ca umare a acestei asumări a fost elaborată la nivelul național Strategia pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. Astfel, Guvernul României a adoptat prin Hotărârea de Guvern nr. 877/2018 Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030, care va ghida implementarea Agendei 2030 în toate politicile sectoriale și va putea promova dezvoltarea durabilă la nivel național, completând programele și strategiile existente, având ca orizont de timp 2030. Strategia a fost elaborată sub coordonarea directă a Departamentului Dezvoltării Durabile (DDD), cu contribuția Secretariatului general al Guvernului (SGG), ministerelor și altor instituții centrale, autorități locale, agenții de dezvoltare regională, foruri academice și universitare, institutelelor naționale de cercetare și dezvoltare, sectorul privat și organizațiile neguvernamentale (ONG), precum participanți interesați din cadrul societății civile. Strategia de dezvoltare durabilă a României 2030 definește cadrul național al României pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, oferind direcțile principale de acțiune pentru asimilarea și realizarea principiilor pentru dezvoltare durabilă, pe termen scurt, mediu și lung. Această strategie promovează dezvoltarea durabilă a României pe trei piloni: P1 – dezvoltare economică P2 – echitate socială P3 – mediu. Strategia cuprinde trei capitole: C1 – prezentare informații cu privire la istoria conceptului de dezvoltare durabilă din perspectiva internațională, europeană și națională, fiind subliniat modul în care dezvoltarea durabilă a fost adoptată și integrată atât în documentele ONU, cât și în politicile UE, precum și în politicile publice ale României. C2 – descriere măsuri Orizont 2020 și ținte 2030 pentru cele 17 ODD adaptate la nivel național. C3 - prezentare informații cu privire la implementarea și monitorizarea obiectivelor și țintelor strategice.
Citește mai mult...
Documente

Încadrare:

Strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-României-2030.pdf
Obiective:
Strategia cuprinde 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), fiecare dintre acestea încluzând o serie de ținte pentru orizontul anului 2020 și pentru 2030. ♦ Obiectivul 1: Fără sărăcie Eradicarea sărăciei în toate formele sale și în orice context. ♦ Obiectivul 2: Foamete zero Eradicarea foamei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi sustenabile. ♦ Obiectivul 3: Sănătate și bunăstare Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă. ♦ Obiectivul 4: Educație de calitate Garantarea unei educații de calitate și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții pentru toți. ♦ Obiectivul 5: Egalitate de gen Realizarea egalității de gen și întărirea rolului femeilor și al fetelor în societate. ♦ Obiectivul 6: Apă curată și sanitație Asigurarea disponibilității și gestionării durabile a apei și sanitație pentru toți. ♦ Obiectivul 7: Energie curată și la prețuri accesibile Asigurarea accesului tuturor la energie la prețuri accesibile, într-un mod sigur, durabil și modern. ♦ Obiectivul 8: Muncă decentă și creștere economică Promovarea unei creșteri economice susținute, deschisă tuturor și durabilă, a ocupării depline și productive a forței de muncă și asigurarea de locuri de muncă decente pentru toți. ♦ Obiectivul 9: Industrie, inovație și infrastructură Construirea unor infrastructuri reziliente, promovarea industrializării durabile și încurajarea inovației. ♦ Obiectivul 10: Inegalități reduse Reducerea inegalităților în interiorul țărilor și între țări. ♦ Obiectivul 11: Orașe și comunități durabile Dezvoltarea orașelor și a așezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente și durabile. ♦ Obiectivul 12: Consum și producție responsabile Asigurarea unor modele de consum și producție durabile. ♦ Obiectivul 13: Acțiune în domeniul schimbărilor climatice Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactului lor. ♦ Obiectivul 14: Viață acvatică Conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor și a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă. ♦ Obiectivul 15: Viața terestră Protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și repararea degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate. ♦ Obiectivul 16: Pace, justiție și instituții eficiente Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile. ♦ Obiectivul 17: Parteneriate pentru realizarea obiectivelor Consolidarea mijloacelor de implementare și revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă.
Citește mai mult...
*Conectează-te că să poți lăsa un comentariu

Agora

Termeni și condiţiiPolitica de cookiePolitica de confidenţialitate

Descoperă

AcasăLegislaţie de MediuParticipăDespre noi

@Copyright Agora 2020