Acasă
Despre noi
Participă
Legislaţie de Mediu
Conectează-te
Înregistrează-te
Contact
Strategia Minieră a României 2017 – 2035
Titular: Ministerul Economiei
Domeniu: Industrie
Domenii secundare:
Etapa:
Detalii
Titular: Ministerul Economiei
Domeniu: Industrie
Domenii secundare:
Etapa:
Etape:

încărcare pe site

Încadrare

Aici se determină dacă este necesară evaluarea de mediu a P/P. Publicul poate trimite autorității competente comentarii scrise referitoare la P/P propus și la decizia de încadrare. Publicul poate contesta în instanță decizia de încadrare (mai ales dacă se consideră că P/P nu trebuie să parcurgă evaluarea de mediu).

Definitivare domeniu, evaluare P/P și întocmire raport de mediu

Se determinã domeniul de cuprindere și nivelul de detaliere al evaluãrii de mediu și mai apoi se întocmește raportul, documentul care sintetizează toate rezultatele și concluziile evaluării P/P. Publicul poate trimite autorității competente și elaboratorului P/P comentarii și propuneri scrise la proiectul de P/P și la raportul de mediu

Consultarea autorităților de resort și a publicului

În tot cursul procesului de evaluare de mediu al P/P, autoritățile de resort și publicul sunt consultate. În plus, după întocmirea raportului de mediu se realizează și dezbaterea publică. Publicul poate participa la dezbaterea publică și poate face recomandări, observații și sugestii cu privire la proiectul de P/P și raportul de mediu.

Luarea deciziei și monitorizare

Aici autoritatea competentă ia o decizie dacă se emite sau nu avizul de mediu și se adoptă P/P. Dacă se emite avizul, efectele asupra mediului generate prin implementarea P/P trebuie sã fie monitorizate și înregistrate. Publicul poate constesta luarea deciziei de a emite avizul de mediu al P/P mai întâi în fața autorității competente și mai apoi în fața instanțelor judecătorești dacă autoritatea nu revocă avizul de mediu.

Descriere:
Strategia Minieră a propus reconsiderarea poziţiei şi a modului de implicare a statului şi a comunităţilor în domeniul minier, prin renunţarea treptată la atribuţiile de operator economic şi de administrator, în favoarea accentuării rolului de reglementare şi promovare a unor politici de dezvoltare şi stimulare a unui sistem viabil în care, entităţile private să deţină preponderent dreptul de exploatare, operare şi administrare a resurselor minerale şi să asigure finanţarea şi managementul activităţilor miniere. Activitatea minieră se desfăşoară în baza Legii Minelor nr.85/2003 şi a Normelor de aplicare a acesteia, reglementate prin H.G. nr.1208/2003. În cadrul derulării procedurii de evaluare de mediu, Strategia Minieră a României 2017 – 2035 a parcurs o procedură SEA îndelungată, atât planul propus al strategiei, cât și raportul de mediul fiind supuse modificărilor ca urmare a comentariilor adresate de către publicul interesat.
Citește mai mult...
Documente

Încadrare:

STRATEGIA MINIERA 2017 - 2035.pdfPLAN de masuri.pdf
Obiective:
1. Repoziţionarea domeniului minier în perspectiva asigurării resurselor minerale necesare dezvoltării durabile a ţării, cu prioritate din producţia internă; 2. Armonizarea interesului naţional de creştere a activităţilor sectorului minier cu cerinţele de dezvoltare sustenabilă; 3. Utilizarea durabilă a resurselor minerale ale ţării în armonie cu mediul, protejarea obiectivelor naturale şi culturale în contextul european; 4. Participarea responsabilă a comunităţilor din zone cu potenţial minier la decizii şi acţiuni derulate pe parcursul întregului ciclu de viaţă al proiectelor miniere, în condiţii de transparenţă.
Citește mai mult...
*Conectează-te că să poți lăsa un comentariu

Agora

Termeni și condiţiiPolitica de cookiePolitica de confidenţialitate

Descoperă

AcasăLegislaţie de MediuParticipăDespre noi

@Copyright Agora 2020