Master Planul General pe Transport (MPGT)
Detalii
Titular: Ministerul Transporturilor
Domeniu: Transport
Domenii secundare:
Etapa:
Documente
Obiective:
Ca și obiective strategice MPGT prezintă:
„1. Eficiența economică: sistemul de transport trebuie să asigure pe termen lung un beneficiu net.
2. Sustenabilitatea: în sistemul de transport trebuie să fie prioritizate investițiile care presupun reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și cu o eficiență energetică ridicată.
3. Siguranța: investițiile în transporturi ar trebui să conducă la un sistem de transport mai sigur.
4. Impactul asupra mediului: sistemul de transport nu trebuie să aibă un impact negativ asupra mediului înconjurător.
5. Dezvoltare economică echilibrată. Sistemul de transport trebuie configurat astfel încât să permită dezvoltarea economică atât la nivel național cât și regional. Investițiile trebuie, de asemenea, să favorizeze echitatea în privința cetățenilor României.
6. Financiar: Programul general va trebui să se înscrie într-o estimare realistă a fondurilor naționale și a celorlalte surse de finanțare pentru perioada planificată.” (Ministerul Transporturilor 2015, p.21)
Obiectivul general de mediu al MPGT: Dezvoltarea unei infrastructuri moderne de transport, cu luarea in considerare a efectelor asupra mediului
De aici au fost conturate patru obiective specifice de mediu:
OM1-1. Promovarea proiectelor de investitii in transporturi care contribuie la realizarea unui sistem durabil de transport, cu masuri de evitare si reducere a efectelor adverse, cum sunt: emisiile de poluanti in atmosfera, poluarea fonica in zonele urbane si perutele cu circulatie intensa, poluarea apelor si solului datorata surselor difuze, impactul asupra peisajului si patrimoniului cultural;
OM 1-2. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera provenite din sectorul transporturilor;
OM 1-3. Protectia sanatatii populatiei prin imbunatatirea condiiilor de mediu si de siguranta a transportului;
OM 1-4. Reducerea impactului asupra biodiversitatii cu asigurarea de masuri pentru protectia si conservarea biodiversitii, cat si asigurarea coerentei retelei nationale de arii naturale protejate.
MPGT a fost supus atât procedurii de evaluare de mediu, în conformitate cu prevederile HG nr.1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programme (SEA), cât și procedurii de evaluare adecvată (EA).
Raportul de mediu elaborat pentru MPGT include și concluziile Studiului de Evaluare Adecvată.
Întregul proces de evaluare a MPGT a durat mai mult de 2 ani, Avizul de mediu fiind emis de către autoritatea competentă de mediu abia în anul 2015.
Ca urmare a consultărilor publice în Raportul final de mediu se menționează faptul că cea mai parte a impacturilor semnificative pot fi evitate prin reconsiderarea traseelor proiectelor și poziționarea lor în afara limitelor siturilor Natura 2000, inclusiv a celorlalte tipuri de arii naturale protejate de interes național (parcuri naționale, parcuri naturale, rezervații științifice, monumente ale naturii, rezervații naturale), precum și ariilor naturale protejate de interes internațional (situri naturale ale patrimoniului natural universal, geo-parcuri, zone umede de importanță internațională și rezervații ale biosferei).
Procedura de evaluare de mediu a Master Planului de Transport s-a finalizat cu emiterea avizului de mediu nr. 33 din data 11.12.2015.
Citește mai mult...*Conectează-te că să poți lăsa un comentariu