Acasă
Despre noi
Participă
Legislaţie de Mediu
Conectează-te
Înregistrează-te
Contact
Strategia Energetică 2020 - 2030 cu perspectiva anului 2050
Titular: Ministerul Energiei
Domeniu: Energie
Domenii secundare:
Etapa: Luarea deciziei și monitorizare
Detalii
Titular: Ministerul Energiei
Domeniu: Energie
Domenii secundare:
Etapa: Luarea deciziei și monitorizare
Etape:

încărcare pe site

Încadrare

Aici se determină dacă este necesară evaluarea de mediu a P/P. Publicul poate trimite autorității competente comentarii scrise referitoare la P/P propus și la decizia de încadrare. Publicul poate contesta în instanță decizia de încadrare (mai ales dacă se consideră că P/P nu trebuie să parcurgă evaluarea de mediu).

Definitivare domeniu, evaluare P/P și întocmire raport de mediu

Se determinã domeniul de cuprindere și nivelul de detaliere al evaluãrii de mediu și mai apoi se întocmește raportul, documentul care sintetizează toate rezultatele și concluziile evaluării P/P. Publicul poate trimite autorității competente și elaboratorului P/P comentarii și propuneri scrise la proiectul de P/P și la raportul de mediu

Consultarea autorităților de resort și a publicului

În tot cursul procesului de evaluare de mediu al P/P, autoritățile de resort și publicul sunt consultate. În plus, după întocmirea raportului de mediu se realizează și dezbaterea publică. Publicul poate participa la dezbaterea publică și poate face recomandări, observații și sugestii cu privire la proiectul de P/P și raportul de mediu.

Luarea deciziei și monitorizare

Aici autoritatea competentă ia o decizie dacă se emite sau nu avizul de mediu și se adoptă P/P. Dacă se emite avizul, efectele asupra mediului generate prin implementarea P/P trebuie sã fie monitorizate și înregistrate. Publicul poate constesta luarea deciziei de a emite avizul de mediu al P/P mai întâi în fața autorității competente și mai apoi în fața instanțelor judecătorești dacă autoritatea nu revocă avizul de mediu.

Descriere:
Strategia Energetică a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050 (denumită în continuare, „Strategia energetică”) este o planificare strategică care prezintă viziunea și stabilește obiectivele fundamentale pentru dezvoltarea sectorului energetic. Scopul Strategiei este propunerea unor ținte concrete în așa fel încât România să poată să își mențină poziția de producător activ de energie la nivel regional. Această Strategie trebuie să fie aliniată la documentele naționale, europene și globale care influențează și determină politicile și deciziile din domeniul energetic. 
Citește mai mult...
Documente

Încadrare:

Raport de mediu_SER -2019-2030, 2050_ROL_rev06.pdfStrategia_Energetica2019_2030.pdfStudiu de evaluare adecvata_SER 2019-2030, 2050_rev06.pdf

Definitivare domeniu, evaluare P/P și întocmire raport de mediu:

Raport de mediu_aug 2020.pdfStrategia Energetica a Romaniei_aug 2020.pdfStudiul de evaluare adecvata_aug 2020.pdf
Obiective:
Viziunea Strategiei Energetice a României se bazează pe atingerea a 8 obiective strategice şi pe implementarea unui program de investiţii strategice de interes naţional: 1.Energie curată și eficiență energetică 2.Asigurarea accesului la energie electrică și termică pentru toți consumatorii 3.Protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice 4. Piețe de energie competitive, baza unei economii competitive 5.Modernizarea sistemului de guvernanță energetică 6.Creșterea calității învățământului în domeniul energiei și formarea continuă a resursei umane 7.România, furnizor regional de securitate energetică 8.Creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale și europene prin valorificarea resurselor energetice primare naționale. Informații despre procedura de evaluare de mediu (SEA) a Strategiei Energetice: Conform site-ului Ministerului Mediului, Strategia energetică a fost supus atât procedurii de evaluare de mediu, în conformitate cu prevederile HG nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programme (SEA), cât și procedurii de evaluare adecvată (EA). Astfel, la data de 20.11.2019, Strategia cuprinde: Raport de Mediu: http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/Raport%20de%20mediu_SER%20-2019-2030%2C%202050_ROL_rev06.pdf. Studiu de evaluare adecvată: http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/Studiu%20de%20evaluare%20adecvata_SER%202019-2030%2C%202050_rev06.pdf. Procesul de evaluare durează de mai bine de trei ani de zile, Ministerul Energiei a notificat Ministerul Mediului cu privire la elaborarea primei versiuni a ”Strategiei energetice a României 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050” la data de 13.02.2017.
Citește mai mult...
*Conectează-te că să poți lăsa un comentariu

Agora

Termeni și condiţiiPolitica de cookiePolitica de confidenţialitate

Descoperă

AcasăLegislaţie de MediuParticipăDespre noi

@Copyright Agora 2020